Ik ben mij bewust dat mijn generatie niet goed op de hoogte is mbt het verschil tussen een Energy Drink en een Sportdrink.
Een “Energy drink” is totaal iets anders als een "Sportdrink voor extra energie". Energy drinks zijn het makkelijkst te herkennen als smalle metaalkleurige blikjes. Het bekendste merk is “Red Bull”
Sportdrinks zijn vaak doorzichtige plastic flesjes met een oranje of gele drank. Het bekendste merk is “AA-drink”In de regel is de hoeveelheid cafeïne in één blikje (250 ml) 80 mg/blik. Een mok koffie kan daarom vergeleken worden met ongeveer een blikje energy drink. Daarmee voldoet de frisdrankfabrikant net aan de bovengrens die wettelijk voor cafeïnetoevoeging is toegestaan. Om het lichaam dan toch op een legale manier die extra boost te geven worden vaak stoffen toegevoegd die het effect van cafeïne versterken. Guarana bevat aan cafeïne verwante stoffen en heeft hetzelfde stimulerende effect. Ook taurine zou de effecten van cafeïne op het zenuwstelsel kunnen versterken.
Energy Drinks verhogen het risico op overmatig, schadelijk, cafeïneverbruik en de gevolgen ervan zoals slapeloosheid, zenuwachtigheid, angst, hoofdpijn, bevingen en tachycardie maar ook op de mogelijke inductie van een cafeïneverslaving en de meer recent vastgestelde inductie van afhankelijkheid van andere stoffen (nicotine, alcohol en/of cannabis)
Bovendien is bij oudere kinderen de tendens om energy drinks samen met alcoholhoudende dranken te consumeren wat leidt tot een hoger verbruik ervan. Daarmee verminderen ze de signalen van alcoholvergiftiging en het zich bewust worden van deze toestand.
Kortom energiedrankjes kunnen destructief werken, vooral in grote hoeveelheden. Op grond van de hoeveelheid cafeïne kunnen deze drankjes beter niet in grote hoeveelheden door kinderen worden gedronken. Op sommige scholen zijn deze drankjes verboden omdat men vindt dat de kinderen er onrustig van worden.
Vanwege gezondheidsrisico’s zijn energy drinks verboden in Noorwegen, Uruguay en Denemarken. In een aantal andere Europese landen worden energy drinks gezien als een soort medicijn. Daarom was in Frankrijk verkoop via de supermarkt verboden.
In Nederland zijn deze drankjes overal te verkrijgen. Verbind daar nou niet de conclusie aan dat het dan wel in orde zou zijn. Wees je er ook bewust van dat op het internet er een relatief grote lobby is die de gevaren relativeert.
Ook zijn de drankjes vanwege het suikergehalte, maar vooral ook vanwege de zuurgraad, een aanslag op het gebit. De grote hoeveelheid voedingszuren veroorzaakt tanderosie.
Verslaving komt voor, vergelijkbaar met verslaving aan koffie. Zelfs kinderen zijn soms verslaafd aan deze energiedrankjes, waarvan de B-merken relatief goedkoop zijn.
Bij verslaving zijn de ontwenningsverschijnselen vaak na 5-10 dagen voorbij. Ze bestaan vooral uit hoofdpijn, concentratiestoornissen, lichte depressie, het gemis van het middel, vermoeidheid en persoonsgebonden symptomen. De genoemde symptomen hoeven niet altijd op te treden.
Bij extreem hoog gebruik is het verstandig de blikjes af te bouwen, door elke dag een blikje minder te nemen. Verslaving aan energiedrank is overigens niet helemaal hetzelfde als verslaving aan cafeïne. Bij Energy drinks speelt suiker waarschijnlijk ook een rol.
Ik hoop dat je met deze informatie het ogenschijnlijk onschuldig frisdrankje beter kunt beoordelen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten