zondag 13 juni 2010

Uri praat Rutte bij

Den Haag, Maandag 14 juni,  22:37 uur

Mark Rutte hangt onderuitgezakt in zijn stoel en zit diverse A4-tjes te bekijken waarop suggesties staan voor diverse ministerkandidaten.
Hij hoort 2 keer snel kloppen op zijn deur en vrijwel direct daarna gaat deze open.

"Uri! Je bent nog vroeg!" roept Marc hem enthousiast toe.
"Hoe ging het vandaag?"

"Wel goed. Je merkt gewoon meteen dat Cohen, Halsema en Pechtold eigenlijk over niks anders willen praten dan over een paarsgroene coalitie" Antwoord Uri Rosenthal hem schouderophalend.

"Dat zat er wel in... en hoe ging het met Geert?"

"Om het kort te zeggen: Beetje raar." zegt Uri.

"Vertel"

"Als je ook maar enigzings inhoudelijk gaat praten, dan geeft Geert eigenlijk aan zich volledig te willen schikken aan het VVD programma"

"Dat meen je niet" reageert Rutte met een vragende glimlach, "dat lijkt me de doodsteek richting zijn eigen achterban"

"Dat vertelde ik hem ook, maar zijn uitleg klopt"

De glimlach verdwijnt; de vraag blijft op Mark zijn gezicht.

"Om het in de woorden van Geert te zeggen: zal zijn achterban het begrijpen dat de PVV de VVD zal helpen om die verschrikkelijke PvdA buiten de regering te houden"

Het muntje valt bij Mark "Ja, dat argument gebruikte Geert ook al toen hij zo snel het AOW standpunt liet vallen"

"Dus je hebt geen enkel inhoudelijk argument om de besprekingen met Geert te verbreken" Concludeert Uri

"Tja dan kunnen we eigenlijk wel gewoon een Liberaal-rechts kabinet maken met de: VVD,PVV,CDA en D66? Dat is samen.... 86 zetels"

"Heb je Alexander vrijdag niet gehoord. Hij bevestigde in Nieuwspoort nogmaals dat een coalitie met de PVV is uitgesloten."

"Zal ik anders Alexander even bellen om te kijken of we hierin een weg kunnen formuleren"

"Dat lijkt me niet nuttig. Cohen, Halsema en Pechtold hebben onderling afgesproken zich aan elkaar vast te houden om een Paarsgroen coalitie af te dwingen"

"Verdomme" vloekt Mark zachtjes

Uri vervolgd: "Het CDA zit trouwens ook niet te wachten op regeringsdeelname, en zeker niet als kleinste partij naast Wilders"

"Willen ze dat ook openbaar verklaren?"

"Nee, Verhagen laat jou lekker aanmodderen door zich 'bescheiden' op te stellen"

"Typisch Maxime" een stilte volgt.
Dus is Centrum-rechts gewoon uitgesloten" concludeert Rutte.

"Eigenlijk wel, Je komt hoe dan ook uit op Paars plus"

"Reken maar dat Geert daarover herrie zal schoppen"

"Daarom denk ik ook dat we moet verklaren dat we zeer serieus naar een optie met de PVV hebben gekeken, maar dat de economie vraagt om een steviger kabinet dan een broze coalitie van 76 zetels"

"Van alle argumenten lijkt me dat inderdaad nog het beste"

"En dan zou ik goed vermelden dat een samenwerking met de PVV nog steeds niet is uitgesloten, maar dat het alleen niet meer de eerste voorkeur heeft anders hebben we niks om onze standpunten in onderhandeling met de Pvda kracht bij te zetten"

"Goed punt, Uri"

"Zal ik het dan zo maar in mijn verklaring formuleren?"

"Ja prima"

zaterdag 12 juni 2010

Is Rutte een Bush of een Obama?


Zo ronde 1 zit erop: De strijd om de tweede kamer.
De partijen hebben alles op alles gezet om in de eerste ronde een zo groot mogelijk vertrouwen onder de kiezers te verwerven. De feestjes voor zetelwinst zijn gevierd en de conclusies van zetelverlies zijn genomen.

De koningin heeft het startsein gegeven voor ronde 2: De strijd om de Treveszaal
Welke partijen zijn in staat zetelaantal in parlement te bundelen, zodanig dat het de grootst mogelijke coalitie ontstaat. De winnaars van deze verkiezing zijn diegene die daarmee de zetels in de Treveszaal verkrijgen.

Toch moeten de partijen zich niet vergissen:
Parlementszetels zijn het verkregen vertrouwen in de partij. Niet het verkregen draagvlak voor een coalitie.

Rutte is als partijleider van de grootste partij aan zet. Als hij daadwerkelijk het premierschap ambieert, dan zal hij als premier van alle nederlanders de door de kiezers bepaalde verhoudingen in het parlement moeten vertalen naar draagvlak van alle nederlanders voor een bepaalde coalitie. Dat is totaal wat anders dan de optelsom van verkregen zetels.

Bush heeft een machtsmonopoly voor de republikeinen gecreëert door een pact te sluiten met het orthodox-christelijke deel van de samenleving. Hij was daardoor in staat zijn partijpolitiek zoveel als mogelijk op te leggen, maar het gevolg was desastreus voor de balans in het land, internationale betrekkingen en de economie. Alleen de macht van de verenigde staten heeft voorkomen dat het land niet volledig in een isolement terecht is gekomen. Nederland kan zich een dergelijke arrogantie tegenover zijn burgers of het buitenland niet veroorloven. Zeker niet in deze tijd.

Elke dag dat Rutte met zijn rug staat naar de overgrote meerderheid van de nederlanders die een coalitie met Wilders verafschuwt is schadelijk voor het vertrouwen die we in hem als premier voor alle nederlanders kunnen hebben.

Dat Wilders ten opzichte van een dag in het verleden de meeste zetels heeft bij gewonnen, zou niet meer dan een les moeten zijn voor al die partijen die bepaalde problematiek maar niet wil benoemen/aanpakken.
Het geeft een PVV-zetel geen enkel recht om meer aanspraak te maken op regeringsdeelname.

Als Rutte een Obama is dan creert hij een coalitie met heel nederland!

zaterdag 5 juni 2010

Stem niet op een Kameleonpartij

De strijd om de macht wordt niet beslecht op 9 juni, maar in de formatieonderhandelingen.

Ronde 1 (verkiezingsdag): De kiezer mag zich alleen uitspreken vanuit welk draagvlak de politieke partijen deze onderhandelingen ingaan.

Ronde 2 (formatieonderhandelingen): Tijdens de formatie onderhandelingen wordt er gekeken welke partijen in staat zijn hun draagvlak dusdanig te bundelen, zodanig dat het de grootst mogelijke coalitie ontstaat.

Die coalitie mag zich de grote winnaar van de verkiezingen noemen, waarbij de premier als coalitieleider het gezicht is.

De winnaar is dus niet:
die partij die letterlijk de meeste zetelwinst heeft behaald.
Ook niet de partij die relatief de meeste zetelwinst heeft behaald.
Zelfs niet de partij die de meeste zetels heeft behaald.

De winnaar is die coalitie van partijen die in staat is de meerderheid van het aantal zetels in de kamer weet te mobiliseren.

Het is een democratisch gat dat wij als burgers niet mogen kiezen aan welke coalitie wij de macht toevertouwen. De premier (vaak van de grootste partij) is ondergeschikt aan de coalitie
Zoals hierboven beschreven mogen wij ons alleen uitspreken vanuit welk draagvlak de politieke partijen deze onderhandelingen ingaan.

Als we zouden leven in een land waarbij de grootste partij alle macht krijgt dan is alleen het wijzen naar eigen standpunten voldoende. We leven echter in een coalitieland.
Partijen hebben de morele plicht duidelijk te maken welke coalitie hun voorkeur heeft op basis van het eigen partijprogramma. Dat is wat anders dan het uitsluiten van partijen.Veel partijen laten dit achterwege omdat ze bij het maken van een dergelijke keuze altijd weer wat aanhang verliezen.

Geef je stem kracht en stem op een richtingspartij, en niet op een we-zien-wel-partij.

Wil je Progressief-links: Stem Groenlinks
Wil je Progressief-rechts: Stem D66
Wil je Nationalistisch-Rechts: Stem PVV
Wil je Conservatief-Links: Stem SP
Wil je Conservatief-Christelijk: Stem Christenunie

Een Kameleonpartij heeft de gewoonte van kleur te veranderen, om zo niet van zijn comfortabele positie te hoeven verschuiven. Als je stemt op een Kameleonpartij. (VVD, PvdA, CDA) dan moet je niet vreemd opkijken, als er met jouw stem er een coalitie wordt gevormd die tegengesteld is aan jouw politieke kleur.